Bästa drönaren med kamera – Den kompletta guiden

Kameradrönare – En översikt

Det är rätt svårt att ha missat den senaste pryltrenden i Sverige. Drönare med kamera har aldrig varit mer aktuella än idag, det känns nästan som alla vill köpa drönare med kamera. Nu för tiden är kamera drönare så pass enkla att styra och hantera att även en tre-åring skulle klara av det utan några större problem. Men det är inte speciellt lätt att bestämma vad man ska köpa med tanke på att det släpps ut nya modeller varje månad. Priset för en drönare med kamera kan variera rätt så mycket, du kan hitta små söta drönare för ca tusenlappen, men du kan även spendera lika mycket som en ny bil på en drönare med kamera.

Vi har testat 6 olika drönare med kamera och utsett vad vi anser vara den bästa drönaren med kamera 2016. Vi har försökt vara så objektiva som möjligt, slängt bort alla åsikter och hållit oss så neutrala som möjligt.  Nedan hittar du våra recensioner av 6 olika drönare med kamera, vi har börjat med det vi anser vara den bästa drönaren med kamera för att sedan jobba oss ner i både prisklass och kvalitet. Vi vill bara påpeka att alla kamera drönare på vår lista är bra och används av tusentals människor världen om, så bara för en drönare hamnar längre ner på lista blir den inte per automatik sämre.

Som vanligt refererar vi till vår ordlista för ord du inte förstår.

DJI Inspire 1


Fördelar

  • Otroligt bra videokvalitet
  • Väldigt lättflugen
  • Möjligt att byta objektiv på kameran
  • Bra batteritid

Nackdelar

  • Väldigt dyr
  • Benen fälls ner automatiskt om man är för nära marken
  • Kort batteritid för radiokontrollen

Bästa pris hos:

För dig som är ute efter en professionell drönar med kamera. Inspire 1 är tillverkad av samma tillverkare som har gjort den världskända ”DJI Phantom” drönaren. Den här modellen haranvänts av stora företag inom filmvärlden och även Hollywood har använt sig av Inspire drönaren i några filmer, du får alltså en drönare som verkligen kan leverera kvalitet.

Filmar kinematiska klipp utan svårigheter

Här får du en RTF (ready-to-fly) drönare som har en 4K kamera som sitter på 3-axis gimbal, det betyder att videoklippen är enormt skarpa och inga skakningar eller vibrationer kommer synas. Gimbalen fungerar som en steadicam och gör att det ser ut som du flugit längst en räls, perfekt för dig som vill filma kinematiska sekvenser. Kameran kan roteras 360 grader i vilken riktning som helst, vilket gör det så mycket enklare att fånga dom där extra svåra tagningarna. Vill man göra allting själv går det lika bra att styra kameran samt drönaren med en kontroll.

Möjligt att flyga solo eller i team

Några funktioner som är värda att nämna är möjligheten till att styra Inspire 1 som ett 2-manna lag. Det blir alltså en som styr drönaren medan den andra agerar som en kamera man och styr bara kameran. Värt att notera att man behöver två kontroller för utföra detta, vilket ökar kostnaden med några tusenlappar.

Man kan byta objektiv på kameran

En annan funktion som vi gillar extremt mycket är själva kamerahuset, även kallat Zenmuse X5. Kamerahuset använder sig en MFT (Micro-four thirds) gänga vilket gör att du kan använda dig av en hel rad olika objektiv. Du behöver alltså inte bara filma med vidvinkel, om du vill kan du sätta fast ett zoom objektiv och fånga detaljrika closeups, Inspire 1 kan också används som en foto drönare med anda ord.

Lätt att programmera in automatiska rutter

Tredje viktiga funktionen som är värd att nämna är GPS systemet. Med det kan man planera ut rutter den ska flyga efter, vilket gör det lättare för dig som är solo. Du kan alltså låta drönaren flyga av sig själv medan du sitter och styr kameran. GPS systemet gör den även väldigt lätt flugen, även piloter utan någon erfarenhet kommer kunna flyga den här utan större problem.

För den seriösa filmskaparen

Inspire 1 må vara alldeles för dyr för dom flesta hobbyisterna, men är du seriös med ditt filmande och vill ha det allra bästa är det svårt att gå fel med den här drönaren. Det finns så mycket mer att berätta om den, men skulle vi skriva om allt skulle du vara kvar här i flera timmar. Men en sak är säker, när det kommer till drönare med kamera är den Inspire 1 en riktig best.

DJI Phantom 4


Fördelar

  • Riktigt bra videokvalitet
  • Massvis av smarta funktioner för lättare flygning
  • Bra batteritid

Nackdelar

  • Propellerna kommer med i bild ibland
  • Dyra reservdelar

Bästa pris hos:

Om du har kikat på kamera drönare innan så har du med 100% sannolikhet sett den här drönaren. Man kan säga DJI Phantom har tagit över världen på väldigt kort tid, Phantom är den bästa drönaren med kamera på marknaden just nu och det är inte så konstigt. Den erbjuder så mycket för pengarna att det är svårt att bestämma sig för vart man ska börja, många säger även att det här är den bästa drönaren med kamera man kan köpa för tillfället (man får otroligt mycket för pengarna).

Enkelt att fånga episka filmscener, även för nybörjare

Kameran som medföljer sitter likt DJI Inspire 1 på en 3 axis gimbal, vilket gör att dina videoklipp kommer se kinematiska ut, oavsett hur dåligt du än flyger. Kameran är kapabel till att filma i 4K i 30 bilder per sekund, eller 1080p i 120 bilder per sekund. Ett tillskott till kameran är möjligheten till att fota i RAW format, det här är ett fotoformat som professionella fotografer använder. Det ger bilder som är helt okomprimerade, på så sätt kan man redigera dom i datorn utan att förlora massa kvalitet.

Utrustad med hi-tec funktioner som förenklar flygturen

Även om kameran får många munnar att vattnas, så är det faktiskt inte det mest spännande på Phantom drönaren. Version 4 har nämligen tre nya funktioner som underlättar flygningen avsevärt mycket. Vi har fått nya sensorer som är enligt DJI 300% mer effektiva än dom förra. Dessa smarta sensorer gör det enkelt för dig som pilot att undvika oförutsedda hinder. Ser Phantom drönaren att du åker mot någonting, t.ex. en gren på ett träd så kommer den stanna upp och flyga runt grenen för att undvika en kollision. Ett vanligt problem som hände med tidigare versioner var att när RTH (Return-To-Home) funktionen slog igång så kunde drönaren åka rakt in i träd och andra hinder, numera förhindrar sensorerna detta.

Tap to fly, klicka vart du vill på skärmen så flyger drönaren dit

Den andra spännande funktionen är deras ”Tapfly”, den här funktionen gör det möjligt för dig som använder en surfplatta att styra drönaren genom att peka på valfri position på skärmen. Är du ute och flyger och ser någon intressant objekt, kan du peka på det så kommer din Phantom 4 att flyga dit. Hinder på vägen dit? Inga problem, som vi nämnde tidigare så kommer sensorerna styra dig från all fara.

Den kan även följa efter dig helt automatiskt

Den tredje och sista funktionen är något många velat ha en längre tid, nämligen en follow funktion. Du kan alltså numera välja ett objekt som din Phantom drönare ska följa genom ett enkelt tryck på din surfplatta. Själva funktion är ingen nyhet i sig, det har funnits ett antal drönare med den här funktionen innan, men då har det krävts att man har på sig någon form av spårare, som t.ex. ett GPS armband.

Otroligt prisvärt, finns inget som slår Phantom 4 i den prisklassen

Även här har vi alldeles för mycket att skriva om, men kort sammanfattat så är DJI Phantom 4 det mest prisvärda på marknaden just nu när det kommer till drönare med kamera. Med sina otroligt smarta funktioner, 4K kamera och enkla styrning kan vem som helst filma episka videoscener, därför har vi utsett den till den bästa drönaren med kamera år 2016.

Phantom 3 Standard/Advanced/Professional/4k


Fördelar

  • Kommer i fyra olika modeller
  • Riktig enkel att använda
  • Bra batteritid

Nackdelar

  • Propellerna kommer med i bild ibland
  • Appen är inte speciellt användarvänlig
  • Vissa delar (som gimbalen och benen) är ömtåliga

Bästa pris hos:

Har man inte lust att lägga ut ett fyrsiffrigt belopp på en drönare men fortfarande vill köpa från DJI ska man ta en titt på Phantom 3. Det här är den äldsta modellen från DJI som fortfarande är i produktion, Phantom 2 & 1 tillverkas inte längre. Men vad betyder det för dig som är intresserad av att köpa den? Det är ju rätt vanligt att man associerar äldre produkter med lägre kvalitet och lite sämre egenskaper, men så är det inte i det här fallet. Phantom 3 må inte ha samma avancerade funktioner som fyran, men videokvalitet och enkelhet har den gott om, för nästan halva priset.

Phantom 3 går att köpa i fyra olika modeller

Det har varit en hel del förvirring kring Phantom 3 då den finns tillgänglig i fyra olika modeller, Standard, Advanced, Professional och 4K. Pratar om man om utseende så ser precis alla modeller likadana ut, med undantag för klistermärkena. Ska man vara petig så väger Standard modellen ca 60 gram mindre än dom andra modellerna. Men för att se vad den riktiga skillnaden är måste vi ta oss en titt på vad som finns under det plastiga skalet.

Batterilivet är likadant mellan modellerna

Batterimässigt är det väldigt lite skillnad mellan dessa 4 modeller, Standard och 4K modellerna har bäst flygtid på 25 minuter, medan Advanced och Professional ligger på 23 minuter. Det är ingen jättestor skillnad, men ibland kan 2 minuter vara det som avgör om man får en episk solnedgång över vattnet eller inte.

Har Vision Positioning för att underlätta flygturen

Det som gjorde att Phantom serien blev så lyckad var p.g.a deras förmåga att hålla sin position i luften. Denna precision uppnåddes med hjälp av GPS, men för vissa var det fortfarande inte tillräckligt stabilt. Därför utvecklade DJI ett nytt system som dom döpte till Vision Positioning. Det här systemet har sensorer på undersidan som hjälper drönaren att känna av omgivningen och justera sig efter den. Det här systemet gjorde så att felmarginalen på hover minskades från 0.5m till 0.1m. Modellerna som har Vision Positioning är Advanced, Professional och 4K.

Videokvaliteten skiljer sig mellan modellerna

Och nu till det viktigaste, videokvaliteten, troligtvis den viktigaste aspekten när man pratar om drönare med kamera. Den billigaste Phantom 3 modellen, Standard, har en billigare kamera sensor från Panasonic till skillnad från dom tre andra modellerna som har samma sensor som GoPro 4. Men även om sensorn är en billigare variant så är Standard modellen fullt kapabel till att fånga helt otroliga scener. Vi ska även tillägga att det måste krävas mycket för att man ska se någon skillnad mellan Panasonic och Sony sensorn. Nedan hittar du upplösningarna alla modeller kan filma i.

  • Standard: 720p/1080p/2.7K
  • Advanced: 720p/1080p/2.7K
  • Professional: 720p/1080p/4K
  • 4K: 720p/1080p/4K

Så den största skillnaden mellan dessa fyra modeller är upplösningen på videon samt systemet Vision Positioning. Ingen av dessa modeller är ”bäst” på något sätt, alla har sina fördelar och nackdelar. Är du på en budget rekommenderar vi att Standard modellen men har du råd tycker vi att du ska köpa en Professional.

Yuneec Q500


Fördelar

  • Extra batteri medföljer
  • Bra kamerakvalitet
  • Kameran går att avmontera och använda för hand
  • Inbyggd skärm i kontrollen

Nackdelar

  • Inga sensorer
  • Enstaka fördröjningar mellan kamera och skärm
  • Inget waypoint system

Bästa pris hos:

Till skillnad från DJI så är Yuneec något få personer har hört talas om, men det stoppar dom inte från att tillverka grymma drönare. Man kan säga att Q500 är konkurrenten till DJI Phantom 3, alltså fortfarande riktigt grym, men inte lika spexig som fyran.

Någt udda och bulkig design

Designmässigt så tycker vi att Q500 inte är speciellt attraktiv, jämfört med Phantom ser den ut som en billig leksaksdrönare. Vi tycker också att den är lite större än vad den egentligen behöver vara, vilket kan göra det jobbigt för dig som vill filma på vandringsturen. Även själva radiokontrollen är stor, men det är av en anledning. Inuti kontrollen hittar man en Android skärm, alltså slipper du använda din mobil eller surfplatta för att kunna se vad den filmar. Kontrollen är även designad på en sånt sätt att det blir lätt att panorera kameran samtidigt som man flyger.

Filmar i både 4K och 1080p

Den filmar i 4K och kan filma i slowmotion om man filmar i 1080p. Dock har många påpekat att kvaliteten på objektivet är inte det bästa, i mitten av bilden är kvaliteten enormt bra (vissa menar att kvaliteten är bättre än Phantom serierna) men så fort man börjar kolla runt kanterna blir det suddigare och kvaliteten försämras. Likt Phantom 4 kan Yuneec Q500 fotografera i RAW format, perfekt för dig som vill redigera bilderna i efterhand på datorn.

Det går att ta loss gimbalen och använda den separat

En unik funktion som vi verkligen älskar med Q500 är möjligheten till att avlägsna kameran samt gimbalen och använda det för hand. När du köper din Q500 får du även med deras ”Steadygrip”, där monterar du fast kameran med gimbalen och parar ihop den med din smartphone. Vi tycker att det här är en riktigt smart funktion, när man sett hur stabilt en gimbal kan filma vill man gärna ha samma möjlighet på marken.

Har GPS stabilisering men inga sensorer

Den använder sig av GPS och kommer inte lyfta förens den har fått kontakt med tillräckligt många GPS satelliter, det går att stänga av den här inställningen om man vill. Till skillnad från Phantom drönarna så har Yuneec Q500 inga sensorer som skyddar den från eventuella skador. Den har dock follow me funktion och även ett läge som heter ”Watch Me” där den cirkulerar kring dig.

Lik Phantom 3 på både gott och ont

Yuneec Q500 är väldigt lik Phantom 3 på många sätt, på både gott och ont. Den har inga sensorer eller lika lång räckvidd, men den gör upp för det med den inbyggda skärmen samt den avtagbara kameran. Såvida man inte kollar på videoklippen på en stor bioduk är det svårt att avgöra om man filmat det med en Phantom eller en Q500.

3DR Solo


Fördelar

  • Lätt att flyga
  • Smarta funktioner som hjälper filmandet
  • Bra batteritid

Nackdelar

  • Ingen gimbal följer med
  • Ingen kamera följer med
  • Dyra batterier

Bästa pris hos:

3DR må inte vara lika känt som DJI, men dom har varit med i spelet sen flera år tillbaka. Deras första produkter var riktade mer mot den händige personen som inte var rädd för att sätta ihop allting själv, Solo däremot är helt tvärtom. 3DR har själva sagt att dom ser Solo som en slags Apple produkt, alltså en produkt som är klar att användas utan att behöva krångla en massa.

Annorlunda radiokontroll som påminner om dataspelskontroller

Olikt vanliga radiokontroller så känns Solos radiokontroll som en klassisk Playstation kontroll. Dom vanliga spakarna är fortfarande kvar men baksidan av kontrollen har som två bölder man kan greppa. Även panoreringskontrollerna har tagit inspiration från Playstation , dock är detta någonting många har klagat på då det blir svårare att få kontrollerade panoreringar.

Flera roliga funktioner som underlättar filmandet

Den har flera roliga funktioner som kan ta ditt filmande till nya nivåer. Vi har läget som kallas för Orbit, då cirkulerar drönaren kring ditt valda objekt. Den har även ett follow mode som följer efter dig oavsett vart du går, men utan sensorer måste du vara försiktig att inte gå under träd eller andra hinder. Likt Phantom har Solo ett waypoint system, dock är den begränsad till två stycken waypoints, du kommer alltså inte kunna ställa in en avancerad rutt den ska åka. Waypoint systemet låter dig även bestämma hur kameran ska vara riktad vid start och slut, Solo övergår sedan sakta men säkert från position 1 till position 2 medans den åker. Det går att få riktigt fina kinematiska klipp med den här funktionen.

Har ingen kamera som medföljer

Till skillnad från dom andra drönarna på den här listan, så har 3DR Solo faktiskt ingen kamera som medföljer. Tanken är att du ska sätta fast din GoPro kamera på drönaren och filma med hjälp av den. DJI Phantom använde den lösningen förr i tiden innan dom skaffade sina egna kameror. Det kan vara ett billigare alternativ för dig som redan har en GoPro, men måste du köpa en kan det snabbt bli en dyr affär.

En bra drönare, om du har en GoPro liggandes hemma

3DR Solo är en riktigt bra drönare och kan konkurera med dom äldre generationerna av Phantom (än så länge är fyran på topp). Den har massvis av smarta funktioner som gör den rolig att flyga, men även ett grymt verktyg för den som vill filma fina scener. Nackdelen är att man varken får med en kamera, skärm eller kamera gimbal. Så även om själva drönaren kostar under 10,000 kronor så stiger kostnaden markant om du ska köpa en GoPro, smartphone/surfplatta samt kamera gimbalen. För dom pengarna kan du istället köpa dig en Phantom 3.

Parrot Bebop 2


Fördelar

  • Kan styras med din smartphone
  • Bra batteritid
  • Lättflugen
  • Billig

Nackdelar

  • Begränsade kontroller med smartphone
  • Medioker videokvalitet

Bästa pris hos:

Till utseendet är Bebop är en söt liten drönare med kamera. Den styrs först och främst med hjälp av en smartphone, men det är möjligt att uppgradera sig till en riktig kontroll som ger dig ökad räckvidd, HDMI och andra coola grejer.

Mer av en leksaksdrönare än seriöst filmmonster

Vi måste bara börja med att säga att Parrot Bebop är ingen drönare man vill använda för seriösa filmer. Visst, den filmar i full HD men tyvärr är kvaliteten ingenting som kommer få dig att tappa hakan. Den har en inbyggd kamera med ett 180 graders synfält som kan fånga bilder i 14 megapixlar. Med hjälp av smart teknik, det breda synfältet samt en snabb processor kan Bebop digital stabilisera videon, du behöver inte oroa dig för att skada en ömtålig gimbal med andra ord.

Otroligt lättstyrd, perfekt för nybörjare

Dock kan man förlåta videokvaliteten med tanke på hur liten och lättstyrd den är, vilket gör den perfekt att ta med på familjesemestern eller fjällvandringen. Med sina 500 gram är den verkligen en lättviktare och det finns ingen drönare med kamera på marknaden som är lika lätt.

Går att styra med sin smartphone eller med en radiokontroll

Det är coolt att man kan styra drönaren med sin smartphone, men kontrollerna är långt ifrån sköna. Ska du försöka dig på en avancerad manöver kan du glömma det, det är otroligt svårt att ha någon känsla med en smartphone när man flyger. Blir man trött på touchkontrollerna kan man uppgradera till deras radiokontroll, vilket är någorlunda otymplig p.g.a. att den är så bred. Kontrollen ger dig spakar, möjligheten till att öka räckvidden upp till flera kilometer, mer knappar och en spak för att styra kameran.

Bra alternativ som vill filma med drönare men inte lägga ut hela lönen

Bebop är ett bra alternativ för dig som letar efter drönare med kamera som är lätt, filmar HD och kan flygs av vem som helst. Vi kan även rekommendera den här till föräldrar som letar efter något för sina barn (13 år och uppåt). Vi vill bara påpeka att Parrot Bebop är mer av en ”hobbyleksak” än vad den är drönare, men det betyder inte att den är mindre rolig att flyga, snarare tvärtom. Vill du köpa en drönare som inte kostar skjortan men fortfarande kan filma är Bebop ett riktigt bra alternativ.


Vår slutsats

Som du märker finns det en hel del olika drönare med kamera att välja på, vi förstår om du har beslutsångest efter du läst klart hela texten. Vad hade vi på Drönar Centralen köpt om vi fick välja? Enligt oss är en Phantom 4 eller Phantom 3 den ästa drönaren med kamera man kan köpa i dagsläget, har man en större budget borde man gå efter fyran, annars funkar trean lika bra. Dessa två modeller är så otroligt lätta att flyga, därför är det ett utmärkt val för nybörjare eller personer som vill fokusera på sitt filmande.

Har du några frågor angående drönare med kamera? Lämna en kommentar nedan så svarar vi så fort vi kan!

Full HD vs Ultra HD

Majoriteten av människorna som är ute efter en drönare med kamera är ute efter en drönare som filmar i full HD eller högre. Det är nästan en självklarhet att alla vill ha så bra kvalitet som möjligt på deras videos, men det kan vara värt att tänka efter ifall prislappen är värd den där extra kvaliteten.

Vi vet, det är klart att man vill ha den bästa möjliga kvaliteten man kan få. Men frågan är om du verkligen behöver knivskarp ultra HD för dina familjefilmer. Man får inte heller glömma att ju bättre kvalitet man filmar i, desto bättre dator och mer utrymme behöver man. Du vill inte köpa en riktigt dyr drönare med kamera för att sedan inse att din dator inte klarar av att redigera videomaterialet.

Kameragimbals

Nästan alla drönare som är tillverkade för film och foto kommer med en så kallad kameragimbal. Det är en slags manick som sitter ihop med drönaren och håller i en kamera samtidigt som den stabiliserar den, det betyder att du kan göra aggressiva svängar åt alla håll men kameran kommer fortfarande hålla horisonten rak. Nu för tiden är det standard att en gimbal medföljer vid ett köp av drönare med kamera, men för några år sedan var man tvungen att köpa sånt separat.

Typer av kameradrönare

Generellt sätt finns det två typer av kameradrönare, konsumentmodellerna och proffsmodellerna. Konsumentmodellerna hittar man i princip överallt numera, Elgiganten, MediaMarkt, Teknikmagasinet osv. Deras kännetecken är att dom kommer färdigbyggda, har kamera samt gimbal redan installerat och är så klart väldigt lättflugna. Oftast behöver man behöver inte vara mer än en person för att kunna flyga och filma samtidigt.

Dessa konsumentmodeller är tillverkade så att du som inte har någon kunskap alls ska kunna flyga dom och få vackra bilder. Man kommer väldigt långt med konsumentmodellerna och det är sällan att du som amatörfilmskapare skulle behöva något bättre.

Proffsmodellerna hittar man däremot inte i prylbutikerna. Dessa modeller kan kosta upp mot 100,000 kronor och är långt ifrån användarvänliga. Produktionsbolag med stor budget brukar använda sig av proffsmodeller. Här kommer ingenting ihopsatt och det krävs både erfarenhet och kunskap för att flyga dessa utan att krascha, oftast sitter man i tvåmanna team, en som styr drönaren och en som styr kameran. Fördelen med en proffsmodell över en konsumentmodell är att man kan montera fast större och bättre kameror.

Något som inte är lika vanligt är en blandning mellan dessa två, då kommer den ihopsatt men erbjuder t.ex. ett kamerasystem där man kan byta ut objektiv eller flyga drönaren i team.

Drönare med kamera jämförelse

Tips för att välja rätt

Tänk på VART du ska använda din drönare med kamera. Ska du t.ex. flyga i miljöer där det finns mycket hinder, så som städer och täta skogar, kan det vara smart att köpa en drönare som har sensorer. Sensorerna hjälper drönaren att se omgivningen och den kan på så sätt undvika att krascha in i något.

Batteritiden på dagens konsumentmodellerna är väldigt lika, standarden ligger på ca 20 minuter per batteri. Välj därför en drönare med kamera efter funktionerna och inte batteritiden, då du i bästa fall kommer få 3-5 minuters extra flygtid. Man kan argumentera att 5 minuters extra flygtid är rätt mycket och vi håller med till en viss del. Känner man dock att batteritiden är för kort kan man alltid köpa ett extra batteri, det kan man göra inte med drönarens funktioner.

Har du dessutom aldrig flugit en drönare förut är det smart att välja något billigare, alternativt köpa en ”leksaksdrönare” som du kan träna med innan du går ut och flyger din drönare med kamera för första gången. Är du redan en kunnig flygare av en drönare men behöver hjälp på traven finns det lån utan ränta. Men vi rekommenderar helt klart att du har en hobby du har råd med. 

Innan du bestämmer dig för vilken kameradrönare du ska köpa, så rekommenderar vi starkt att du går in och läser vår artikel om regler för drönare i Sverige. Tro det eller ej men det finns faktiskt lagar kring hur drönare får flygas. För vissa platser och tillfällen krävs det att du har tillstånd. Du vill väl inte sluta som killen som fick Bromma flygplats i Stockholm avstängd?