Kunskapsbanken

Välkommen till Kunskapsbanken, här hittar du all nödvändig information angående allt som har med drönare att göra. Om du är ny till hobbyn kan vi starkt rekommendera att du läser igenom hela kunskapsbanken.

Varför har vi en kunskapsbank? Det finns många anledningar, men allra mest så vill vi att du som ny drönarpilot inte gör något som kan skada dig eller andra människor och djur i närheten. Visst, många av dagens drönare kommer utrustade med teknik som gör det nästan i princip omöjligt att krascha. Men även om du inte kommer krascha in i något så finns det fortfarande regler och lagar som säger vad du får och inte får göra.

Förutom lagar och regler hittar du även våra guider här, hur man bygger egna drönare, hur man lär sig att flyga, tips & tricks med mera.

Lagar & regler

Som med precis allting annat i världen så  finns det regler och lagar som avgör vad man får och inte får göra. Den här hobbyn är dock lite annorlunda, eftersom drönare fortfarande är såpass nya så är inte alla lagar fullt utvecklade, och ibland är dessa lagar inte helt logiska. Kollar på man på te.x. kameraövervakningslagen (en lag som inte klubbats igenom än), så vill man att förbjuda att fotografering på allmän plats med drönare. Skulle du däremot vara på exakt samma ställe och ta exakta samma bild, men hålla i kameran själv, så är det 100% tillåtet.

Läs mer om regler för drönare

Drönarinfo

Vet du vad en radiostyrd drönare är då? Drönare kommer i många olika färger och former, alla har sina användningsområden också. I den här sektionen förklarar vi allting du behöver veta om drönare och dess egenskaper, även för -och nackdelarna med respektive. Om du vill ge dig in i hobbyn men är osäker på vad som skulle passa dig bäst är den här sektionen guld värd för dig.

Lär dig mer om drönare

Ordlista

Om man är ny till hobbyn kan det vara svårt att snappa upp alla ord, vem vet liksom vad FPV, ESC och ARF betyder? I ordlistan förklarar vi vanliga ord, termer och förkortningar som används inom hobbyn. Stöter du på något ord som inte är förklarat får du gärna kontakta oss så lägger vi till det.

Gå vidare till ordlistan för drönare

Bygg en egen drönare

Ibland hittar man inte det man vill ha, man kanske tycker att alla modeller är för dyra, eller så vill man bara kunna säga ”Jag har byggt min alldeles egna drönare”. Oavsett vilken typ du är så kommer vår Do-It-Yourself guide guida dig steg för steg genom processen. Att bygga ihop sin egna drönare är inte det lättaste, speciellt om man aldrig rört en lödkolv förut, men har man viljan och är beredd på att spendera flera dagar (kanske t.o.m) veckor är det inga problem.

(Vi skriver guiden för tillfället, kom tillbaka senare!)