Bästa race drönaren

Dom här modellerna låter dig flyga snabbast

 

Eachine Falcon 250 (RTF) – Den mest prisvärda


Fördelar

  • Enormt prisvärd
  • Kan komma upp i 100 km/h
  • Lika bra som dyrare modeller

Nackdelar

  • Motorerna monterade lutande, gör det svårt för nybörjare
  • Det medföljande batteriet är inte det bästa
  • FPV kameran som medföljer är av låg kvalitet

Det här är utan tvekan paketet som ger allra mest för pengarna och tro oss, vi har försökt att hitta något billigare som erbjuder samma saker för lika mycket, men det finns helt enkelt inte. När du köper det kompletta paketet får du radiokontroll, batteri och hela drönaren. Du behöver inte sätta ihop någonting själv, allting är redan klart från fabriken. Det enda du behöver göra är att ladda den och börja flyga.

Det vi älskar med Falcon 250 är att delarna som följer med må vara generiska delar från Kina, men dom presterar lika bra som märkesdelarna. Känner man dessutom att man börjar växa ifrån den kan man enkelt byta ut delarna till något bättre.

Batteriet som medföljer är ett så kallat 3 cells batteri, det är inte av högsta kvalitet och vi skulle faktiskt rekommendera att du köper ett 4 cells batteri samtidigt. Numera är fyra celler standarden, denna typ av batteri är kapabla till att ge mycket mer kraft, något som man måste ha om man ska åka snabbt och göra stunts. Det går ju så klart att göra coola stunts och rejsa med ett 3 cells batteri också, dock kommer allting vara långsammare. Du som nybörjare behöver heller inte vara rädd för ett 4 cells batteri, visst har det mer kraft men det är knappt något som påverkar svårigheten av flygningen.

Vi har testat den här drönaren i över två månader nu och kan säga att vi är riktigt imponerande, för under 2,000 kronor får du ett helt komplett kit som presterar lika bra som dyrare modeller. Nackdelen är att komponenterna inte är lika hållbara, vi har fått behöva omkalibrera den ett par gånger för den började bete sig konstigt (vi har dock kraschat ner dussintals gånger nu), vi har även fått mecka en hel del. Men det behöver nödvändigtvis inte vara någonting negativt, det är bra att saker strular för då lär man sig.

Eachine Falcon 250 är perfekt för dig som vill ge dig in racingvärlden på en budget men som fortfarande vill ha någonting som kan konkurrera med dom dyrare modellerna. Rakt ur boxen får man kanske inte det snabbaste, men med några enkla uppgraderingar kan man få en drönare i samma klass som proffsen använder.

Vortex 250 Pro (ARF) – En smart racing drönare


Fördelar

  • Flyger väldigt bra rakt ur lådan
  • Förinställda inställningar att välja på
  • Inbyggd OSD (On Screen Display) med massvis av smarta funktioner

Nackdelar

  • FPV kameran är av låg kvalitet
  • Vissa versioner måste uppdateras genom datorn för att kunna flyga
  • Propellerna som medföljer behöver uppgraderas

ImmersionRC är mest kända för sina videosändare, men på senare år har dom grenat ut sig, Vortex 250 Pro är ett resultat av deras utgrening. Likt Eachine Falcon 250 så är Vortex en nästan färdigbyggd race drönare, största skillnaden är att Vortex inte är RTF, utan ARF (Almost Ready To Fly) vilket betyder att du behöver en egen radiokontroll och mottagare. Det är en enkel installation men kan vara knepig om man aldrig gjort något sånt förut. Det medföljer heller inget batteri när du köper din Vortex, vi rekommenderar ett 4 cells 1,300 mAh batteri för den bästa upplevelsen.

Vortex 250 Pro är en uppgradering på deras förra modell, Vortex. Det finns ett antal uppgraderingar som vi tycker är värda att nämna. Första förbättringen är armarna, på den förra versionen var armarna hopfällbara och runda. Något som lät bra på pappret men funkade inte lika bra i verkligheten. Numera är armarna platta och gjorda av tjockt 4mm kolfiber, alltså inga rör som tar onödigt mycket plats. 4mm är tjockt för att vara ett par armar, större än standarden och det krävs verkligen mycket för att ta sönder dom.

Andra uppgradering vi vill nämna är FC kortet, alltså hjärnan som styr allting. Det nya kortet är dubbelt så starkt och snabbt som det gamla, har inbyggt minne för att kunna använda svart låda, en batterivarnare som låter betydligt högre än den förra och även en modifierad version av CleanFlight (ett program man använder för att finjustera drönarens flygegenskaper).

Tredje uppgradering är också den mest spännande, du kan numera ställa in alla inställningar genom drönaren. Vanligtvis behöver man koppla upp drönaren till en dator för att ändra någon inställning, det är inte speciellt jobbigt men ska man göra det flera gånger under en dag kan det snabbt bli tröttsamt. Med Vortex Pro är det numera ett minne blott, då allting kan ändras med hjälp av din FPV skärm och radiokontroll.

Vortex 250 Pro är fylld med grymma funktioner, men alldeles för många att ta upp i vårt bäst i test. Den här race drönaren passar dig som redan har lite erfarenhet inom hobbyn, då det krävs att du själv installerar en mottagare och kopplar ihop den med din radio. Den är även såpass bra finjusterad att man inte ens behöver ändra någonting, den flyger otroligt bra redan från start. Är du förbered på att behöva pilla lite får du praktiskt taget ingenting bättre än en Vortex Pro.

Walkera F210 (RTF) – En hi-tech race drönare


Fördelar

  • Riktigt bra FPV kamera
  • Inbyggt mörkerseende
  • Kommer med en bra radiokontroll

Nackdelar

  • Bökigt att öppna upp den för att komma åt komponenterna
  • Inget fäste för action kameror som GoPro

Köp nu på Hobbex.se

Walkera har varit med i den radiostyrda hobbyn sen 1994 och har tillverkat en hel drös av olika drönare, både inom flygfotografering, racing och allt där emellan. Första modellerna var mer riktade åt leksaks och flygfotograferingshållet, men på senare tid har Walkera lagt sin fokus på snabbare grejer. I det här fallet är det racing, och man ser på F210 att Walkera gjort sin research riktigt bra.

F210 är en race drönare som är svår att ogilla, med sin futuristiska design och grym prestationsförmåga är den i klass med många proffsdrönare. Olikt många andra race drönare så har F210 en ortodox design, men det inte utan anledning. Designen drar ner risken att ta sönder något vid en krasch markant och gör även så att vikten fördelas jämt, dessutom ser den ju så cool ut.

Den futuristiska designen är tuff, men den gör också att det blir svårare att ta isär ifall du behöver reparera en komponent eller om du vill koppla in den i datorn. Designen gör det även praktiskt taget omöjligt att montera action kameror som t.ex. GoPro. I vårt tycke är det Walkeras största miss, för vem vill inte kunna filma sina fartfyllda äventyr? När vi på Drönar Centralen flyger FPV flyger vi nästan alltid med en GoPro monterad för att kunna få med allting på film. Du blir alltså fast med billiga nyckelringskameror eller halvdana lösningar för din GoPro.

F210 är en en unik race drönare, många av komponenterna är av hög kvalitet, man får med ett bra batteri, grym radiokontroll och den flyger som en dröm rakt ur lådan. Den har en cool design som samtidigt är praktiskt då den skyddar komponenterna vid en krasch. Trots att Walkera nästan prickat rätt på allting med den här drönaren, så tycker vi att det är ett stort minus att det inte finns något fäste för actionkameror, men det är det enda negativa egentligen.

STORM Racing Drone (RTF) – Det bästa och dyraste


Fördelar

  • Har bland dom bästa komponenterna man kan köpa
  • Inbyggt larm för att hitta drönaren om man kraschar långt bort
  • Kan flyga bort mot 300 meter utan att tappa FPV signalen

Nackdelar

  • Kan vara svår att flyga för nybörjare
  • Laddaren som är inkluderad är av låg kvalitet
  • Armarna sitter fast med kroppen, bryts en arm måste hela kroppen bytas ut

STORM är ett namn som har blivit en synonym för högkvalitativa race drönare. Dom kommer i flera varianter, storlekar och prisklasser. Dom går att få tag på i olika kit, allt från kit där du sätter ihop allting själv till RTF. Ju fler komponenter du måste sätta ihop själv desto billigare blir det. Det vi kollar på här är Storm 250 V3 RTF, det allra senaste i deras 250 serie.

V3 bjuder på en lättare men starkare kropp i kolfiber, 4mm tjock för att motstå dom hårdaste krascherna. Kroppen är tillverkad så man får plats med både 5 och 6 tums propeller beroende på din flygstil. Den här versionen är också betydligt lättare, den väger nämligen bara 128g. Dock tycker vi att det är lite synd att armarna sitter fast med kroppen, en krasch som resulterar i en trasig arm betyder att du måste byta ut hela kroppen (alla elektriska komponenter kommer behöver flyttas).

Alla STORM drönare kommer med optimerade inställningar, det betyder att återförsäljaren har själv ställt in allting efter just ditt kit. Det finns inget värre än att som nybörjare behöva finjustera en drönare för första gången, tur nog så slipper vi sånt med STORM. Dom har även inkluderat tre flyglägen, Angle, Horizon och Rate. Angle mode gör så att drönaren planar ut av sig själv, perfekt för nybörjare som vill lära sig kontrollerna och hur man orienterar sig. Horizon låter dig göra volter och andra stunts men den planar ut sig själv automatiskt efter varje stunt. Rate mode ger dig full kontroll över drönaren, det finns inget som planar ut den eller stabiliserar den utan allting är upp till dig.

Om du är taggad på att börja med FPV racing med drönare och vill ha det bästa du kan få så är en STORM racing drone det bästa du kan få. Dessa drönare erbjuder högkvalitativa komponenter, flyger otroligt bra utan någon finjustering och dessutom kommer dom i ett RTF kit.

Hubsan X4 H107D (RTF) – För nybörjaren


Fördelar

  • Det billigaste alternativet inom FPV flygande
  • Perfekt val för nybörjare som vill lära sig FPV racing
  • Inbyggd skärm på kontroll för FPV flygande

Nackdelar

  • Laddningskabeln är slarvigt monterad
  • Batteriet är svårt att sätta in och ta ut
  • Behöver konvertera videoklippen på datorn för att kunna titta på dm

Köp på Teknikmagasinet.se

Viktig information: Den här modellen har slutat att produceras och har ersatts med den nya och förbättrade versionen som heter Hubsan FPV X4 Plus.

Vi vet, det ser ut som en leksak man skulle köpa till ett litet barn. Men den här lilla race drönaren är faktiskt grymmare än vad man kan tro, man ska inte döma boken efter omslaget som man brukar säga. Hubsan X4 H107D är en den populäraste drönaren bland nybörjare, den är väldigt enkel att flyga och med sin inbyggda FPV kamera kan man flyga i första person (du ser alltså var drönaren ser live). Med andra ord ett riktigt bra sätt att börja med FPV racing.

Kameran som sitter på X4:an är ingenting speciellt, vilket man skulle argumentera som något bra. Kan du flyga i första person med hjälp av en lågupplöst skärm och kamera kommer du kunna flyga utan problem när du väl uppgraderar dig. Dessutom använder sig proffsen av samma sorts kameror, dom är små och lågupplösta, alltså är det bara bra att du redan från början får känna på hur det känns.

Den inbyggda skärmen på radiokontrollen visar hur mycket batteri du har kvar på radion, antal volt drönaren har kvar och hur länge du har flugit. Om man tröttnar på den lilla skärmen så går det att koppla kontrollen till en extern monitor.

I paketet medföljer ett batteri, extra propeller och propellerskydd. Det tar ca 30 minuter att ladda upp ett batteri, vilket kommer ge dig ungefär 7 minuters flygtid beroende på hur du flyger. Propellerskyddet är riktigt smart också eftersom det förlänger livslängden på dina propeller, samt skyddar åskådarna bredvid att få något i ögat.

Det här är ingen avancerad drönare på något sätt, men vill man ge sig in i hobbyn på ett enkelt och billigt sätt hittar man inget bättre. Har du bemästrat din X4 och kan flyga den inomhus och utomhus utan att krascha kan du med gott samvete gå vidare mot en riktig racing drönare.