Bästa drönaren 2016 – Bäst i test

Du som vill köpa en drönare vill ju såklart ha det bästa, för vem vill egentligen köpa något halvstaskigt som bara flyger en gång? När det kommer till drönare är det viktigt att man inte är allt för snål, speciellt om du är ute efter drönare som ska hålla ett längre tag.

Så vilken är den bästa drönaren? Det finns faktiskt ingen drönare som är bäst på allting. Den bästa drönaren är en drönare som gör sakerna du vill att den ska göra, det finns helt enkelt för mycket variation bland dessa flygfarkoster för att det ska finnas en enda modell som är bäst på allting.

Därför har vi tagit den bästa från varje kategori.På så sätt blir det lättare att bestämma vad som är den bästa drönaren för just dig. För tillfället har vi 5 olika kategorier, filmskapande, racing, barn och GoPro.

Om du aldrig har flugit en drönare förut så är vår rekommendation att du först köper en leksaksdrönare. Dessa drönare är små, billiga och är ett utmärkt sätt att lära sig grunderna på.


Viktig information: Den här listan uppdateras ständigt eftersom det släpps nya drönare varje månad, det som var aktuellt den här månaden behöver nödvändigtvis inte vara aktuellt nästa.


Filmskapande/Fotografering

Nu för tiden kan man hitta drönare som är tillverkade för film nästan överallt. Det är också lättare än någonsin förut att få otroligt fina bilder med väldigt lite jobb. Smarta funktioner gör att drönaren är väldigt stabil i luften, kan flyga helt av sig själv eller efter förprogrammerade rutter. Alla dessa funktioner gör att du som filmskapare kan spendera mindre tid på att flygandet och lägga all din fokus på kameran. Dessa typen av drönare är dom mest populära, men även dom dyraste.

Här kan du hitta vårt bäst i test för drönare med kamera.

DJI Phantom 4


Fördelar

  • Riktigt bra videokvalitet
  • Massvis av smarta funktioner för lättare flygning
  • Bra batteritid

Nackdelar

  • Propellerna kommer med i bild ibland
  • Dyra reservdelar

Köp nu på Teknikmagasinet.se

Ett namn som är svårt att undvika i drönarvärlden. Phantom 4 är den senaste skapelsen från DJI och har massvis av smarta funktioner som gör det superenkelt att flyga. Många säger att det här är den bästa drönaren med kamera på marknaden och det stämmer faktiskt till en viss del. Några funktioner som är värda att nämna är bland annat sensorerna, med dessa är det i princip omöjligt att krascha. Sensorerna känner av ifall du är för något objekt och ändrar drönares kurs utefter det. Du kan även programmera en rutt genom en surfplatta som din Phantom 4 ska flyga efter, perfekt ifall du vill lägga 100% fokus på filmandet istället för flygningen.
Phantom 4 är otroligt lättflugen, kan filma i 4K, går i princip inte att krascha och har en grym batteritid. För dig som gillar att filma eller fotografera och vill ta det till nya höjder (Ursäkta ordvitsen) är Phantom 4 nästan ett måste.

Racing

För dig som inte kunde bry sig mindre om filmskapande, här snackar vi höga hastigheter och galna manövrar. Racing med drönare är snabbt och adrenalinfyllt, ett felsteg kan resultera att din drönare flyger rakt in i en vägg och går sönder i flera tusen delar. Du som vill börja med racing bör ha i åtanke att du kommer konstant behöva köpa nya reservdelar, för det är omöjligt att racea utan att krascha, speciellt i början.

Racing drönare är oftast långt ifrån användarvänliga och du som planerar på att köpa en måste vara beredd på att mecka en hel del. Kraschar du och tar sönder en komponent måste man kunna byta ut den, såvida du inte planerar på att köpa en helt ny drönare efter varje krasch. Är man otekniskt kan det låta läskigt, lyckligtvis har vi massvis av guider som täcker allting inom meckandet. Förutom massa pillande kommer du troligtvis (i alla fall om du vill få det mesta utav din racing drönare) behöva lära dig att finjustera inställningarna, alltså inställningar som avgör flygegenskaperna. Även här är det en så kallad ”trial & error” process som är väldigt tidskrävande.

Eachine Falcon 250


Fördelar

  • Otroligt prisvärd
  • Kan flyga upp till 100 km/h
  • På samma nivå som dyrare modeller

Nackdelar

  • Inte lätt att flyga för nybörjare
  • Batteriet som medföljer är svagt
  • FPV kameran är inte speciellt bra

Det här är den mest prisvärda racing drönaren på marknaden för tillfället. Med tanke på priset och hur mycket saker du får med är det här rent sagt ett riktigt kap. Konstigt nog får den inte alls lika mycket uppmärksamhet som dyrare modeller, även fast den är minst lika snabb och har samma funktioner och möjligheter. Ur paketet är den riktig roliga att flyga, men uppgraderar man till ett starkare batteri och uppdaterar mjukvaran transformeras den till den bästa racing drönaren i den prisklassen.

Eachine Falcon 250 kommer inte med smarta funktioner som gör den lättflugen, så var beredd på att behöva spendera några dagar för att lära dig hur man flyger den. Utan funktioner som GPS är den inte alls lika lättflugen som t.ex. en Phantom 4. Men när du väl bemästrar den kommer du kunna flyga i enorma hastigheter, swisha mellan träd samtidigt som du gör volter. Det som gör den till en klar vinnare i våra ögon är att man får med precis allting man behöver för att flyga, men att det även går att uppgradera den och göra den i klass med dom dyrare modellerna.

Köp den här eller läs vår ingående recension här.

Barn/Leksaksdrönare

Det är svårt att gå ut och flyga med sin drönare utan att stöta på nyfikna barn som kommer med hundratals olika frågor.  Vi tycker bara det är kul, men som barn förstår man kanske inte risken med att flyga en drönare som snurrar sina propeller i 2300 varv per minut. För barn upp till 14års åldern rekommenderar vi att man köper en mindre drönare som inte är lika kraftfull. Chansen att skada sig själv eller någon annan minskas drastiskt, även kostnaden för reservdelar är betydligt lägre. Med låg kostnad och liten chans för att skada sig får ditt barn en riktigt bra möjlighet till att bemästra grunderna innan hen jobbar sig vidare till något större.

Hubsan X4 Plus


Fördelar

  • Lätt att flyga
  • Två lägen för nybörjare och proffs
  • Kan göra volter

Nackdelar

  • Svårt att flyga ute om det blåser mycket

Köp nu på Teknikmagasinet.se

När det kommer till mini drönare är det ingen som tillverkar dom lika bra som Hubsan. X4 Plus är den senaste modellen och det har aldrig varit roligt att flyga en sånhär liten drönare som nu. Med sina två lägen kan du välja ifall du vill ta lugnt och bara lära dig kontrollerna eller om du vill gå in med hårdhandskarna direkt och börja volta eller göra galna manövrar. Många proffspiloter som flyger idag började sin resa med just en Hubsan.

Det som gör den så bra för just barn är den 6-axlig gyron som stabiliserar drönaren, det gör verkligen superenkelt att komma igång och börja flyga. Storleken och den lilla massan gör att den tål otroligt mycket stryk, det kommer behövas en hel del kraschar för att den ska gå sönder med andra ord. Det går utmärkt att flyga den utomhus som det gör inomhus, något som är ovanligt för mini drönare.

Köp den här eller läs vår ingående recension här.

GoPro

I dagsläget så har nästan alla en GoPro kamera hemma, så varför lägga ut tusentals extra på en drönare som har en kamera när du kan använda din GoPro? För några år sedan var GoPro det främsta alternativet för filmande med drönare, men på senare år så har tillverkarna sakta men säkert tagit fram sina egna kameror. Kollar man på t.ex. DJI’s gamla Phantom drönare så medföljde ingen kamera, GoPro var det enda alternativet. Tyvärr blir det allt svårare att hitta nyproducerade drönare som är ämnade för GoPro, vi har tagit en titt på vad som finns på marknaden.

Varför skulle man vilja använda en GoPro istället för en kamera som medföljer? Dom senaste GoPro kamerorna har ju en hel del funktioner som många inbyggda kameror saknar. Några av dessa ProTune, timelapsefotografering, slowmotion, super vidvinkel och mycket mer. Om du inte känner att du behöver några av dessa funktioner, så rekommenderar vi att du köper en drönar med inbyggd kamera istället.

3DR Solo


Fördelar

  • Lätt att flyga
  • Smarta funktioner som hjälper filmandet
  • Bra batteritid

Nackdelar

  • Ingen gimbal följer med
  • Ingen kamera följer med
  • Dyra batterier

 


Köp nu på Scandinavianphoto.se

När DJI släppte GoPro som sin främsta kamera så kom 3DR och tog över. Solo är på många sätt lik DJI Phantom, den använder sig av GPS stabilisering, har massvis av smarta funktioner och är otroligt lättflugen. Det är möjligt att uppgradera sig till en 3-axlad gimbal som låter dig fånga mjuka panoreringar och åkningar. Med gimbalen är det svårt att urskilja kvaliteten från dyrare drönare så som DJI Phantom 4. Även batteritiden är i klass med Phantom, man kan få upp til 25 minuters flygtid på ett batteritid.

Om du äger en GoPro 3/4 och känner att 15,000 kronor är för mycket att lägga ut så är 3DR solo ett grymt val för dig. Det enda du egentligen går miste om är sensorerna som gör det svårare att krocka med objekt och ett touchscreen system.

Köp den här eller läs vår ingående recension här.

Du gillar kanske också...