Drönare med kamera 2016 – Drönarna som var bäst i test

Det är rätt svårt att ha missat den senaste pryltrenden i Sverige. Drönare med kamera har aldrig varit mer aktuella än idag, det känns nästan som alla vill köpa drönare med kamera. Nu för tiden är kamera drönare så pass enkla att styra och hantera att även en tre-åring skulle klara av det. Men det är inte speciellt lätt att bestämma vad man ska köpa med tanke på att det kommer ut nya modeller varje månad. Priset för en drönare med kamera varierar rätt, det finns pyttesmå för tusenlappen upp till bjässarna som kostar över 20,000 kronor. Kvaliteten går självfallet upp med priset i detta fall.

Majoriteten av människorna som är ute efter en drönare med kamera är ute efter en drönare som filmar i full HD eller högre. Det är nästan en självklarhet att alla vill ha så bra kvalitet som möjligt på deras videos, men tänk efter ifall prislappen är värd den där extra kvaliteten. Ett exempel, du kan få det bästa på marknaden just nu för 25,000 svenska kronor, om du har råd med det så kör på.

Viktigt att du också tänker på VART du kommer filma allra mest. Ska man vandra genom skog och berg kan det vara bättre med något mindre, men om du däremot bara ska använda fordon för att ta dig till filminspelningarna klarar du dig med större modeller.

Det finns inte så mycket mer att tänka på, batteritiden och räckvidden skiljer sig så pass lite mellan dom kommersiella modellerna att man inte behöver ha det i åtanke när man väljer sin drönare.

Har du dessutom aldrig flugit en drönare förut är det smart att välja något billigare, alternativt köpa en ”leksaksdrönare” som du kan träna på innan du flyger din drönare med kamera.

Innan du bestämmer dig för vilken drönare med kamera du ska köpa, så rekommenderar vi starkt att du går in och läser vår artikel om regler för drönare i Sverige. Tro det eller ej men det finns faktiskt lagar kring hur drönare får flygas, för vissa platser och tillfällen krävs det att du har tillstånd. Du vill väl inte sluta som killen som fick Bromma flygplats i Stockholm avstängd?

För dig som gillar störst och bäst: DJI Inspire 1


Fördelar

 • Otroligt bra videokvalitet
 • Väldigt lättflugen
 • Möjligt att byta objektiv på kameran
 • Bra batteritid

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Benen fälls ner automatiskt om man är för nära marken
 • Kort batteritid för radiokontrollen

Köp nu på Teknikmagasinet.se

För dig som är ute efter en professionell drönar med kamera. Inspire 1 är tillverkad av samma tillverkare som har gjort den världskända ”DJI Phantom” drönaren. Den här modellen haranvänts av stora företag inom filmvärlden och även Hollywood har använt sig av Inspire drönaren i några filmer, du får alltså en drönare som verkligen kan leverera kvalitet.

Här får du en RTF (ready-to-fly) drönare som har en 4K kamera som sitter på 3-axis gimbal, det betyder att videoklippen är enormt skarpa och inga skakningar eller vibrationer kommer synas. Gimbalen fungerar som en steadicam och gör att det ser ut som du flugit längst en räls, perfekt för dig som vill filma kinematiska sekvenser. Kameran kan roteras 360 grader i vilken riktning som helst, vilket gör det så mycket enklare att fånga dom där extra svåra tagningarna. Vill man göra allting själv går det lika bra att styra kameran samt drönaren med en kontroll.

Några funktioner som är värda att nämna är möjligheten till att styra Inspire 1 som ett 2-manna lag. Det blir alltså en som styr drönaren medan den andra agerar som en kamera man och styr bara kameran. Värt att notera att man behöver två kontroller för utföra detta, vilket ökar kostnaden med några tusenlappar.

En annan funktion som vi gillar extremt mycket är själva kamerahuset, även kallat Zenmuse X5. Kamerahuset använder sig en MFT (Micro-four thirds) gänga vilket gör att du kan använda dig av en hel rad olika objektiv. Du behöver alltså inte bara filma med vidvinkel, om du vill kan du sätta fast ett zoom objektiv och fånga detaljrika closeups, Inspire 1 kan också används som en foto drönare med anda ord.

Tredje viktiga funktionen som är värd att nämna är GPS systemet. Med det kan man planera ut rutter den ska flyga efter, vilket gör det lättare för dig som är solo. Du kan alltså låta drönaren flyga av sig själv medan du sitter och styr kameran. GPS systemet gör den även väldigt lätt flugen, även piloter utan någon erfarenhet kommer kunna flyga den här utan större problem.

Inspire 1 må vara alldeles för dyr för dom flesta hobbyisterna, men är du seriös med ditt filmande och vill ha det allra bästa är det svårt att gå fel med den här drönaren. Det finns så mycket mer att berätta om den, men skulle vi skriva om allt skulle du vara kvar här i flera timmar.

Du som vill ha det mest prisvärda: DJI Phantom 4


Fördelar

 • Riktigt bra videokvalitet
 • Massvis av smarta funktioner för lättare flygning
 • Bra batteritid

Nackdelar

 • Propellerna kommer med i bild ibland
 • Dyra reservdelar

Köp nu på Teknikmagasinet.se

Om du har kikat på kamera drönare innan så har du med 100% sannolikhet sett den här drönaren. DJI Phantom har tagit över världen, Phantom är en av dom bästa drönarna med kamera på marknaden just nu och det är inte så konstigt. Den erbjuder så mycket för pengarna att det är svårt att bestämma sig för vart man ska börja, många säger även att det här är den bästa drönaren med kamera man kan köpa för tillfället (man får otroligt mycket för pengarna).

Kameran som medföljer sitter likt DJI Inspire 1 på en 3 axis gimbal, vilket gör att dina videoklipp kommer se kinematiska ut, oavsett hur dåligt du än flyger. Kameran är kapabel till att filma i 4K i 30 bilder per sekund, eller 1080p i 120 bilder per sekund. Ett tillskott till kameran är möjligheten till att fota i RAW format, det här är ett fotoformat som professionella fotografer använder. Det ger bilder som är helt okomprimerade, på så sätt kan man redigera dom i datorn utan att förlora massa kvalitet.

Även om kameran får många munnar att vattnas, så är det faktiskt inte det mest spännande på Phantom drönaren. Version 4 har nämligen tre nya funktioner som underlättar flygningen avsevärt mycket. Vi har fått nya sensorer som är enligt DJI 300% mer effektiva än dom förra. Dessa smarta sensorer gör det enkelt för dig som pilot att undvika oförutsedda hinder. Ser Phantom drönaren att du åker mot någonting, t.ex. en gren på ett träd så kommer den stanna upp och flyga runt grenen för att undvika en kollision. Ett vanligt problem som hände med tidigare versioner var att när RTH (Return-To-Home) funktionen slog igång så kunde drönaren åka rakt in i träd och andra hinder, numera förhindrar sensorerna detta.

Den andra spännande funktionen är deras ”Tapfly”, den här funktionen gör det möjligt för dig som använder en surfplatta att styra drönaren genom att peka på valfri position på skärmen. Är du ute och flyger och ser någon intressant objekt, kan du peka på det så kommer din Phantom 4 att flyga dit. Hinder på vägen dit? Inga problem, som vi nämnde tidigare så kommer sensorerna styra dig från all fara.

Den tredje och sista funktionen är något många velat ha en längre tid, nämligen en follow funktion. Du kan alltså numera välja ett objekt som din Phantom drönare ska följa genom ett enkelt tryck på din surfplatta. Själva funktion är ingen nyhet i sig, det har funnits ett antal drönare med den här funktionen innan, men då har det krävts att man har på sig någon form av spårare, som t.ex. ett GPS armband.

Även här har vi alldeles för mycket att skriva om, men kort sammanfattat så är DJI Phantom 4 det mest prisvärda på marknaden just nu när det kommer till drönare med kamera. Med sina otroligt smarta funktioner, 4K kamera och enkla styrning kan vem som helst filma episka videoscener.

För dig som ogillar att vara mainstream: Yuneec Q500


Fördelar

 • Extra batteri medföljer
 • Bra kamerakvalitet
 • Kameran går att avmontera och använda för hand
 • Inbyggd skärm i kontrollen

Nackdelar

 • Inga sensorer
 • Enstaka fördröjningar mellan kamera och skärm
 • Inget waypoint system

Till skillnad från DJI så är Yuneec något få personer har hört talas om, men det stoppar dom inte från att tillverka grymma drönare. Man kan säga att Q500 är konkurrenten till DJI Phantom 3, alltså fortfarande riktigt grym, men inte lika spexig som fyran.

Designmässigt så tycker vi att Q500 inte är speciellt attraktiv, jämfört med Phantom ser den ut som en billig leksaksdrönare. Vi tycker också att den är lite större än vad den egentligen behöver vara, vilket kan göra det jobbigt för dig som vill filma på vandringsturen. Även själva radiokontrollen är stor, men det är av en anledning. Inuti kontrollen hittar man en Android skärm, alltså slipper du använda din mobil eller surfplatta för att kunna se vad den filmar. Kontrollen är även designad på en sånt sätt att det blir lätt att panorera kameran samtidigt som man flyger.

Den filmar i 4K och kan filma i slowmotion om man filmar i 1080p. Dock har många påpekat att kvaliteten på objektivet är inte det bästa, i mitten av bilden är kvaliteten enormt bra (vissa menar att kvaliteten är bättre än Phantom serierna) men så fort man börjar kolla runt kanterna blir det suddigare och kvaliteten försämras. Likt Phantom 4 kan Yuneec Q500 fotografera i RAW format, perfekt för dig som vill redigera bilderna i efterhand på datorn.

En unik funktion som vi verkligen älskar med Q500 är möjligheten till att avlägsna kameran samt gimbalen och använda det för hand. När du köper din Q500 får du även med deras ”Steadygrip”, där monterar du fast kameran med gimbalen och parar ihop den med din smartphone.  Vi tycker att det här är en riktigt smart funktion, när man sett hur stabilt en gimbal kan filma vill man gärna ha samma möjlighet på marken.

Den använder sig av GPS och kommer inte lyfta förens den har fått kontakt med tillräckligt många GPS satelliter, det går att stänga av den här inställningen om man vill. Till skillnad från Phantom drönarna så har Yuneec Q500 inga sensorer som skyddar den från eventuella skador. Den har dock follow me funktion och även ett läge som heter ”Watch Me” där den cirkulerar kring dig.

Yuneec Q500 är väldigt lik Phantom 3 på många sätt, på både gott och ont. Den har inga sensorer eller lika lång räckvidd, men den gör upp för det med den inbyggda skärmen samt den avtagbara kameran. Såvida man inte kollar på videoklippen på en stor bioduk är det svårt att avgöra om man filmat det med en Phantom eller en Q500.

För dig som har GoPro: 3DR Solo


Fördelar

 • Lätt att flyga
 • Smarta funktioner som hjälper filmandet
 • Bra batteritid

Nackdelar

 • Ingen gimbal följer med
 • Ingen kamera följer med
 • Dyra batterier

Köp nu på Scandinavianphoto.se

3DR må inte vara lika känt som DJI, men dom har varit med i spelet sen flera år tillbaka. Deras första produkter var riktade mer mot den händige personen som inte var rädd för att sätta ihop allting själv, Solo däremot är helt tvärtom. 3DR har själva sagt att dom ser Solo som en slags Apple produkt, alltså en produkt som är klar att användas utan att behöva krångla en massa.

Olikt vanliga radiokontroller så känns Solos radiokontroll som en klassisk Playstation kontroll. Dom vanliga spakarna är fortfarande kvar men baksidan av kontrollen har som två bölder man kan greppa. Även panoreringskontrollerna har tagit inspiration från Playstation ,  dock är detta någonting många har klagat på då det blir svårare att få kontrollerade panoreringar.

Den har flera roliga funktioner som kan ta ditt filmande till nya nivåer. Vi har läget som kallas för Orbit, då cirkulerar drönaren kring ditt valda objekt. Den har även ett follow mode som följer efter dig oavsett vart du går, men utan sensorer måste du vara försiktig att inte gå under träd eller andra hinder. Likt Phantom har Solo ett waypoint system, dock är den begränsad till två stycken waypoints, du kommer alltså inte kunna ställa in en avancerad rutt den ska åka. Waypoint systemet låter dig även bestämma hur kameran ska vara riktad vid start och slut, Solo övergår sedan sakta men säkert från position 1 till position 2 medans den åker. Det går att få riktigt fina kinematiska klipp med den här funktionen.

Till skillnad från dom andra drönarna på den här listan, så har 3DR Solo faktiskt ingen kamera som medföljer. Tanken är att du ska sätta fast din GoPro kamera på drönaren och filma med hjälp av den. DJI Phantom använde den lösningen förr i tiden innan dom skaffade sina egna kameror. Det kan vara ett billigare alternativ för dig som redan har en GoPro, men måste du köpa en kan det snabbt bli en dyr affär.

3DR Solo är en riktigt bra drönare och kan konkurera med dom äldre generationerna av Phantom (än så länge är fyran på topp). Den har massvis av smarta funktioner som gör den rolig att flyga, men även ett grymt verktyg för den som vill filma fina scener. Nackdelen är att man varken får med en kamera, skärm eller kamera gimbal. Så även om själva drönaren kostar under 10,000 kronor så stiger kostnaden markant om du ska köpa en GoPro, smartphone/surfplatta samt kamera gimbalen. För dom pengarna kan du istället köpa dig en Phantom 3.

För barnen eller mindre seriösa piloter: Parrot Bebop 2


Fördelar

 • Kan styras med din smartphone
 • Bra batteritid
 • Lättflugen
 • Billig

Nackdelar

 • Begränsade kontroller med smartphone
 • Medioker videokvalitet

Köp nu på CoolStuff.se

Bebop är en liten drönare med kamera. Den styrs först och främst med hjälp av en smartphone, men det är möjligt att uppgradera sig till en riktig kontroll som ger dig ökad räckvidd, HDMI och andra coola grejer.

Vi måste bara börja med att säga att Parrot Bebop är ingen drönare man vill använda för seriösa filmer. Visst, den filmar i full HD men tyvärr är kvaliteten ingenting som kommer få dig att tappa hakan. Den har en inbyggd kamera med ett 180 graders synfält som kan fånga bilder i 14 megapixlar. Med hjälp av smart teknik, det breda synfältet samt en snabb processor kan Bebop digital stabilisera videon, du behöver inte oroa dig för att skada en ömtålig gimbal med andra ord.

Dock kan man förlåta videokvaliteten med tanke på hur liten och lättstyrd den är, vilket gör den perfekt att ta med på familjesemestern eller fjällvandringen. Med sina 500 gram är den verkligen en lättviktare och det finns ingen drönare med kamera på marknaden som är lika lätt.

Det är coolt att man kan styra drönaren med sin smartphone, men kontrollerna är långt ifrån sköna. Ska du försöka dig på en avancerad manöver kan du glömma det, det är otroligt svårt att ha någon känsla med en smartphone när man flyger. Blir man trött på touchkontrollerna kan man uppgradera till deras radiokontroll, vilket är någorlunda otymplig p.g.a. att den är så bred. Kontrollen ger dig spakar, möjligheten till att öka räckvidden upp till flera kilometer, mer knappar och en spak för att styra kameran.

Bebop är ett bra alternativ för dig som letar efter drönare som är lätt, filmar HD och kan flygs av vem som helst. Vi kan även rekommendera den här till föräldrar som letar efter något för sina barn (13 år och uppåt). Vi vill bara påpeka att Parrot Bebop är mer av en ”hobby leksak” än vad den är drönare, men det betyder inte att den är mindre rolig att flyga. Är du ute efter något som kostar mindre och är mindre seriöst är Bebop det bästa alternativet för dig.

You may also like...