Skillnaderna mellan alla DJI Phantom 3 modeller

Vilken är bäst för dig?

DJI Phantom 3 är bland den populäraste modellen på marknaden just nu, strax efter Phantom 4. Men eftersom det finns hela fyra modeller att välja på har det uppkommit en hel del förvirring bland köpare. Därför har vi tagit oss tiden att gå igenom varje modell och förklara alla viktiga skillnader för att du ska få det så lätt som möjligt att bestämma dig.

DJI Phantom 3 StandardDJI Phantom 3 AdvancedDJI Phantom 3 ProfessionalDJI Phantom 3 4K
Upplösning720p/1080p/2.7K720p/1080p/2.7K720p/1080p/4K720p/1080p/4K
Batteritid25 min23 min23 min25 min
SensorPanasonicSony ExmorSony ExmorSony Exmor
Vision PositioningNejJaJaJa
GPS/GLONASSGPSGPS/GLONASSGPS/GLONASSGPS
Upplösning på tablet/smartphone720p @ 30 FPS720p @ 30 FPS720p @ 30 FPS480p @ 30 FPS
Pris5 499:-8 449:-10 799:-8 589:-

Phantom 3 Standard

Det här är den billigaste modellen av dom alla, med en så pass låg prislapp är det ett utmärkt val för människor som är på en budget. Den släpptes några månader efter Phantom 3 Advanced och Professional som ett billigare alternativ utan alla dyra funktioner.

Största skillnaden är att den inte filmar i 4K upplösning, däremot filmar den i 2.7K vilket är mer än dugligt för majoriteten av filmskapare där ute. Den använder sig också av en billigare Panasonic istället för en Sony EXMOR som dom dyrare modellerna kör med, men det är praktiskt taget omöjligt att se någon skillnad.

En annan funktion Standard saknar är Vision Positioning, det kan kännas som det inte är en speciellt nödvändig grej att ha (det är det inte heller), men det är också anledningen till varför DJI är så mycket bättre än konkurrenterna på hålla sin position och landa.

En annan skillnad som man inte märker av först och främst är designen av kontrollen, den är mycket enklare och är ”lånad” från Phantom 1 & 2. Det betyder att du inte har några dedikerade knappar för att ändra exponering, starta och stoppa inspelning, med mera.

Det saknas helt klart en hel del grejer från Standard, men sen får man inte glömma att den kostar hälften av priset också.

DJI Phantom 3 4K

Läser man namnet är det lätt att tro att detta är den bästa modellen av alla fyra, men sanningen är långt ifrån. Jag skulle till och med våga säga att den inte ens kommer på andra plats.

Man kan säga att det här är en Standard som kan filma i 4K, den har några uppgraderade funktioner som Vision Positioning systemet och en mer avancerad kontroll. Men förutom en ny kontroll och högre upplösning finns det inte mycket att hurra över. Det positiva är att det är den billigaste 4K drönaren du kan köpa för tillfället.

Jag rekommenderar inte att du köper 4K, för samma pengar kan du få mycket mer funktioner och pålitlighet, läs stycket nedan varför.

Phantom 3 Advanced

Kollar man närmare på specifikationerna för DJI Phantom 4K och DJI Phantom Advanced är dom nästintill identiska, enda undantaget är att Advanced inte har 4K inspelning. Så varför ska man välja Advanced över 4K när båda kostar lika mycket?

För räckvidden och video signalen är betydligt bättre på Phantom 3 Advanced, konstigt nog. Anledningen till detta är Advanced använder sig en teknik som kallas för Lightbridge, signalen är starkare och mer pålitlig.

Vid goda förhållanden kommer Lightbridge ge dig möjlighet att flyga så långt som 5 km bort från startpunkten, det betyder att du kan åka nästan 4 gånger längre än en Phantom 3 4K.

En annan anledning till varför Advanced är bättre än 4K är GPS systemet. Istället för bara använda sig av amerikanska satelliter, använder den sig även av GLONASS (ryska motsvarigheten till GPS). Du får alltså dubbla antalet satelliter och kan på så sätt känna dig mer säker.

Sista anledningen till varför Advanced är ett smartare val över 4K är video signalen. Av någon konstig anledning så överför Phantom 3 4K sin videosignalen i 480p, medan alla andra modeller (även Standard) har 720p.

DJI Phantom 3 Professional

Precis som Phantom 3 Advanced, så använder sig Professional av Lightbridge tekniken, har både GPS samt GLONASS, 720p videosignal och den filmar i 4K. Den kommer också med en större laddare som laddar ett batteri på under en timme, till skillnad från dom andra laddarna som tar ca 1h 20 minuter.

Om du tog DJI Phantom 3 Standard, 4K och Advanced och mixade ihop dom skulle du få DJI Phantom Professional. Det finns inga kompromisser här, den erbjuder det bästa och är en solid produkt son är pålitlig. I min mening är det den bästa drönaren du kan köpa för tillfället.