10 Tips för hur du tar hand om dina LiPo batterier
Det farligaste inom den här hobbyn är inte att få en propeller i ögat utan det är batterierna. Tar man inte god hand om dessa batterier riskerar du att skada dig själv, förstöra lägenheten eller i värsta fall sätta eld på huset. Nej, vi försöker inte skrämma dig och nej, vi överdriver inte heller.
Det finns människor som har lyckats bränna ner sitt hus p.g.a dålig skötsel. Bilden här bredvid är ett exempel på vad ett litet LiPo batteri kan åstadkomma. Han lyckades förstöra hela sitt hus, allt han ägde samt att hans orm och iller dog i branden. Om du inte vill sluta på samma sätt föreslår vi att du läser den här guiden riktigt noga!
Den här guiden gäller för alla typer av batterier till drönare, oavsett om du äger en DJI Phantom 4 eller en egenbyggd.
1. Använd aldrig ett batteri som är svullet
Om du har kraschat med din drönare och ser att batteriet har blivit uppblåst bör du omedelbart göra dig av med det. På engelska kallar man dessa batterier för ”puffed batteries” och är bland den vanligaste orsaken till LiPo bränder. I många fall går det använda uppblåsta batterier utan att någonting händer, men är det verkligen värt att riskera livet för ett batteri?
2. Köp inte begagnade batterier
Du vet aldrig vad den förra ägaren gjorde med batteriet. Även om hen lovar att ingenting har hänt och du inte ser några ytliga skador kan du aldrig vara 100% säker. Ett batteri behöver inte vara svullet för att den ska vara farligt.
3. Använd dig av en bra laddare
En bra laddare låter dig ladda och urladda ett batteri på ett säkert sätt. Drönar batterier använder sig av celler, vanligast är tre till fyra celler per batteri. Har dessa celler olika volt ökar chansen att batteriet blir ostabilt. Fördelen med dessa batterier är att dom oftast kan balansladda dina batterier, så om du märker att dina celler har olika volt kan laddare sakta men säkert jämna ut volten.
4. Var alltid i samma rum när du laddar
När ett LiPo batteri fattar eld går det snabbt, har du t.ex. gått ner för trappan för att hämta något är chansen är rummet batteriet laddades i är i lågor när du kommer tillbaka. Det gäller att ha ögonen på batteriet under hela laddningstiden.
5. Använd en brandsäker behållare
När man laddar eller förvarar sina batterier ska man alltid använda sig av en brandsäker behållare. Vanligaste behållaren är en så kallad LiPo påse, dessa går för att köpa för dryga 50-lappen och kan vara skillnaden mellan liv och död. Har man inte tillgång till en LiPo påse kan man använda sig av t.ex. gjutjärns kastruller med lock. Glöm inte heller att du inte ska överfylla behållaren.
6. Ha en brandsläckare till hands
Det bästa är om du har en brandsläckare nära till hands när du laddar ditt batteri. Skulle olyckan vara framme gäller det att du är snabb, måste du springa in till ett annat rum och leta efter brandsläckare kan det redan vara försent.
7. Undvik ytor som fattar eld lätt
En bra tumregel att ha är att du aldrig ska ladda batteriet på ytor som kan lätt fatta eld. Ytor som träbord, mattor och plast bör undvikas. Den ideella ytan är tillverkad i sten eller keramik.
8. Över/urladda aldrig ett LiPo batteri
Med dagens laddare är det svårt att överskrida gränserna, men det betyder inte att man ska vara uppmärksam. När man laddar ett LiPo batteri är den typiska gränsen 4.2v per cell. När man däremot urladdar ett batteri ska man aldrig gå ner lägre än 3.0v per cell. Går man under 2.9v orsakar man permanent skada.
9. Låt inte fulladdade batterier sitta oanvända
Om du har laddat ett batteri så det är fullt ska du helst använda det så fort som möjligt. Man brukar säga att man kan låta ett fulladdat batteri ligga i två till tre dagar, märker man då på tredje dagen att man inte kommer använda det ska man urladda det till 3.6v.
10. Förvara dina batterier i rumstemperatur
Undvik att ha dina batterier ute i ett varmt förråd/garage eller i en kall kyl. Även om kyla gör så det blir mindre kemiska reaktioner (vilket kan förlänga batteriets livslängd) kan det bildas kondens inuti batteriet när du tar ut det från kylen, vilket kan vara otroligt farligt.