Lantmäteriet tar över Försvarsmaktens jobb

Nu är det äntligen bestämt, från den första maj så tar Lantmäteriet över Försvarsmaktens jobb. Vad betyder det för oss som som filmar och fotograferar från luften?

Först och främst så försvinner självgranskningsrätten som Försvarsmakten, självgranskningsrätten gav dig tillstånd att sprida material på nätet utan att behöva skicka in det för granskning. Man ansåg alltså att man kunde med hjälp av en utbildning lära sig vad som vad känsligt material eller inte. Olyckligt nog så tyckte inte alla likadant och därför tog Lantmäteriet över.

För dig som fortfarande har tid kvar på din självgranskningsrätt kan vara lugn, du får ladda upp ditt material precis som förut, ända tills din självgranskningsrätt löper ut.

Många menar att övergången till Lantmäteriet kommer göra allting mycket enklare, för det kommer vara så enkelt som att ladda upp bilderna på deras hemsida för att sedan invänta granskning. Medan det är lite lättare än Försvarsmaktens procedur så innebär det här även längre väntetider, vilket många inom industrin ogillar. Många menar att man inte alltid har tiden att vänta, speciellt om man fotograferar t.ex. hus åt en mäklarfirma.

En annan aspekt många har klagat på är att man måste ladda upp precis varje bild man vill använda, om du har fotat ett objekt från 50 olika vinklar måste Lantmäteriet godkänna alla 50 individuella bilder.

Men ändringen är inte bara negativ, det diskuteras ifall man ska slopa granskningen på allmänna objekt. Du som t.ex. flyger på en öppen park som precis alla har tillträde till behöver i framtiden inte skicka in materialet till granskning.

Källa: https://www.lantmateriet.se/sv/Om-Lantmateriet/Rattsinformation/spridningstillstand/

Du gillar kanske också...